Платформата за носима електроника Android Wear постепенно набира скорост и получава не само подобрена функционалност, но и подкрепа от все повече компании. Huawei е поредният производител, който се включи в тази екосистема на Google, и първото устройство с Android Wear на китайците определено може да мине за успешно, но високата му цена най-вероятно ще възпрепятства пазарното му разпространение. Huawei Watch е умен часовник с качествен дисплей, много добра изработка, приятен дизайн и добър живот на батерията, но пък страда от недостатъците на Android Wear.
Дизайн
Мнозина със сигурност ще оценят възможностите за персонализация с различни цветове на корпуса, опцията за смяна на каишките, металната конструкция и сапфиреното стъкло, което покрива яркия 1,4" Super AMOLED дисплей с резолюция 400 x 400 пиксела (286PPI). Второто поколение на Moto 360 може би предлага повече възможности за персонализация, но пък отново няма напълно кръгъл дисплей, което за мнозина е разочароващо. Huawei позиционира часовника си в по-високия ценови клас и това се подсказва и от стилната опаковка, която подхожда на истински луксозен инструмент за отмерване на времето. Джаджата има много приятен дизайн и напълно кръгъл дисплей, който е заобиколен от много тънка рамка, а ниското й тегло я прави и много удобна за носене, особено в комбинация с каишката от мека естествена кожа, която тествахме. Ако искате да промените визията, винаги можете да ползвате стандартна каишка или верижка с ширина 18 мм. Диаметърът на корпуса от 42 мм и дебелината му от 11,3 мм също помагат за комфортното носене.

Дизайн Дизайн Дизайн
Хардуер
Изработката е много качествена и стоманеният корпус определено придава премиум усещане, но все пак ни е трудно да преглътнем цената (тя е различна за отделните варианти – най-евтин е стоманеният), особено след като хардуерът ще е остарял в близките 1 – 2 години. Устройството все пак ползва същия чипсет, който присъства в повечето часовници с Android Wear, и има същото количество оперативна и вградена памет. Като цяло работата е пъргава, но понякога се усеща забавяне при затварянето на приложенията. Забележителна черта на часовника определено е неговият AMOLED дисплей, който осигурява по-висока пикселна гъстота от тази на останалите часовници с платформата на Google.
Устройството използва чипсет Qualcomm Snapdragon 400 в комбинация с 512MB RAM и 4GB вградена памет и е снабдено с батерия с капацитет 300mAh, Wi-Fi възможности, сензор за пулс и говорител, който обаче засега не може да се ползва. Устройството няма сензор за околна осветеност и се налага ръчно да променяте яркостта на екрана, което е малко досадно. Липсват още функции като GPS и NFC за мобилни разплащания, но наличието на Wi-Fi прави възможно получаването на нотификации от телефона ви дори и той да не се намира до вас, стига часовникът да е в обхвата на безжичната мрежа.
Сензори
Huawei твърди, че устройството е снабдено с по-добър сензор за пулс, но не усетихме някакво значително подобрение – отчитането е бавно и невинаги съвсем точно. Допълнителен плюс е сертифицирането на джаджата по стандарта IP67, което означа, че не се бои от вода. Сред другите включени сензори откриваме барометър и акселерометър за отчитане на стъпки – устройството може да отчете и вертикално изкачване (например стълби) и ще ви каже колко пъти сте ставали през деня. Иначе часовникът разчита на GPS приемника от свързания с него телефон, ако решите да го ползвате за отчитане на бягане или колоездене – това става през приложенията Google Fit или Huawei Daily Tracking.

Софтуер
Платформата Android Wear се разви значително през последните месеци и вече е съвместима и с iOS, макар че не всички функции работят така, както в Android, което се дължи на ограниченията на Apple. Все пак поддръжката е добра новина за потребителите на iOS, тъй като получават много по-голям хардуерен избор по отношение на дизайна. Като цяло устройството осигурява достъп до известията в телефона ви и предоставя различни начини за взаимодействие с тях включително отваряне в телефона и отговор чрез диктовка или пък чрез рисуване на emoji.

Нотификациите се показват като отделни карти, между които се преминава с плъзване нагоре и надолу, а отхвърлянето им се прави чрез плъзване от ляво надясно. Плъзването от дясно наляво разкрива допълнителните опции за съответната карта – например по този начин приложението с прогноза за времето показва детайли за цялата седмица. Часовникът показва и картите от Google Now в телефона ви (спортни резултати, борсови котировки, прогноза за времето, време за пътуване и т.н.), а ако искате да видите повече информация, просто трябва да натиснете върху тях.

Поддържат се и гласови команди – по всяко време можете да кажете OK Google, за да потърсите информация или да накарате часовника да направи някакво действие като създаване на аларма или възпроизвеждане на музика. Ако в телефона си имате приложения, поддържащи Android Wear, те също ще се покажат в часовника, но с оптимизиран дизайн и намалена функционалност – например приложението на Amazon позволява купуването на стоки (само в Щатите), като се ползва гласово търсене, играта Ingress показва скенер за близки портали, а Google Maps дава достъп до картата и до указанията за придвижване при навигация. Ако искате да смените дизайна на циферблата, можете да се възползвате от осигурените от Huawei множество варианти или пък да потърсите в Play Store през телефонното приложение на Android Wear.

Батерия
Батерията стига за около ден и половина при слаба употреба и с постоянно включен екран (когато не се използва, се затъмнява), но ако активирате Wi-Fi възможностите, очаквайте това време да е по-малко. Тъй като часовникът има AMOLED екран, използването на бели циферблати може да увеличи разхода на енергия, така че имайте едно наум в това отношение. Зареждането става чрез специално магнитно зарядно, което има собствен USB кабел. Ако го загубите или ви потрябва допълнително, ще се наложи да се разделите с доста солена сума – в Щатите резервно зарядно се продава за 40 долара.
Заключение
В крайна сметка Huawei Watch е като останалите часовници с Android Wear и се отличава единствено по използваните в конструкцията материали. Изглежда стилно, но харесването на дизайна е чисто субективно и за мнозина второто поколение на Moto 360 може да се окаже по-интересно, защото се предлага във варианти с различен диаметър на корпуса, а освен това е малко по-евтино. Друг е въпросът дали умните часовници все още са достатъчно функционални, за да оправдаят инвестицията в тях, а категорията на носимата електроника тепърва ще се развива и през следващите 2-3 години със сигурност ще се появят по-интересни предложения. Междувременно ако искате часовник с по-дълъг живот на батерията, ниска цена и достъп до нотификации и приложения, моделите от портфолиото на Pebble продължават да са много добър вариант.
-

Очаквани нови артикули

Apple iPhone 6s

Apple iPhone 6s

Не случайно Apple представя iPhone 6s с думите: „ The only thing that’s changed is everything“ („Единственото нещо, което е променено е ВСИЧКО“).
Известни с това, че не изневеряват на своите...

Samsung Galaxy S6 Edge Plus + G928F

Samsung Galaxy S6 Edge Plus + G928F

Малко след като представиха впечатляващия Galaxy S6 Edge G925, от Samsung пуснаха и негова подобрена версия като добавиха Plus към името му и няколко значителни промени както софтуерно така и на...

SAMSUNG Galaxy Note 5 N920i.

SAMSUNG Galaxy Note 5 N920i.

Докоснете се до съвършенството с SAMSUNG Galaxy Note 5 N920i.
Предния и задния панел на Note 5 са изработени от специални закалени Gorilla Glass 4 стъкла, а рамката с която са подсилени е...